Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2020 18:58 - Светът в нетолкова далечното бъдеще
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 615 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Светът в нетолкова далечното бъдеще е свят на техниката, виртуалното пространство (или реалност може би), изкуственият интелект, изкуствено-създадените и модифицирани храни, електронната идентичност и страната на мегаполисите.
В този нов свят националната държава не съществува. Тя е заменена от големи супер-градове – Мегаполиси, чието влияние се разпростира над огромни територии и маси народ, чрез политически, икономически, военни, технически и други средства. Нормалните човешки взаимоотношения са заменени от виртуални такива, а свободното придвижване извън пределите на своят квартал (наричан зона за улеснение) или град е напълно невъзможно, било то поради забрана или куп изкуствено създадени/мутирани вируси, които впрочем целенасочено не са създадени с висока смъртност. Единствената цел, която тези вируси имат е възможността населението на дадените супер-градове-държави да бъдат подложени на нов тип „медицина” и нейните „лекарства”, чието действие е фокусирано върху мозъкът и психиката на човек отколкото на организма му.
Отделният индивид е лишен от всякаква индивидуалност, отличителност, имущество и свобода. Всеки жител на тези мегаполиси е просто една гайка в добре смазаната машина на „новият прекрасен и зелен свят”. В този нов свят всичко се произвежда от машини автономни андроиди, а всякакъв друг тип операции се извършва от изкуствен интелект. Колкото до жителите, то те биват заплащани и награждавани в зависимост от тяхната съвместимост в този нов свят по системата на социалната оценка, която е строго базирана на система от нива. Тези които се вписват добре в този нов ред са богато възнаграждавани граждани, но тези които се различават от уеднаквеното и безлично общество биват обявени за врагове и несъмнено биват лишени и от малкото, което им се дава – оставени на произвола на съдбата и обществена омраза на тях остава единствено да приключат своят път (думата смърт не се използва в този нов свят тъй като поражда чувство на страх и неизбежна кончина на човекът. Тя е практически забранена и квалифицирана като реч на омразата).

Отвъд пределите на тези супер-градове обаче, властите са почти неоткриваеми. Провинцията и оцелелите по-малки градове и села са изоставени на произвола на съдбата, но несъмнено живота там би бил доста по-свободен и отчасти хубав отколкото прекрасният и лек живот зад градските стени. Дори е възможно, ако не и твърде вероятно старите ценности и обичаи като вяра, семейство и традиции (неща непознати на градските обитатели) да са запазени наред с националната/народностна принадлежност и самосъзнание.
Поради своята маловажност за новите власти тези хора са останали извън новият свят и ред и биха се радвали на липса от следване всеки техен ход, действие, дума и помисъл, наблюдение, експлоатация, манипулация и бъркане в личният им живот и работа.
Ако някъде има надежда, то тя е там в провинцията и в нейните обитатели.
Твърде вероятно е с времето тези „външни” хора да осъзнаят положението си  и това на заобикалящият ги свят и да се самоорганизират в ново общество изградено и базирано на старият ред на националната държава.

Ако тази нова система/цивилизация може да бъде разбита, то това би могло да се случи единствено отвън, извън тези супер градове-държави, острови на нов ред и заблуда.
Но само външен натиск не би бил достатъчен да разруши този род, той би бил достатъчен да го разклати, но за да бъде разрушен този ред ще се изискват обединените координирани действия на тези отвън и отвътре. За целта се изисква силно външно общество и силна вътрешна контра-култура.  Единствено със смяната на методите на действие на системата извършено чрез самата нея  би могло да се постигне някаква промяна.

Дали така ще се развият събитията обаче, това няма как да знаем, но можем да се подготвим със знание, здрав разум, здравословна доза критика, вяра и надежда.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elizabethborislavova - няма такова бъдеще
01.12.2020 20:36
За щастие. За щастие има страшни язви и скоро след тях - Възкресение. Хубавото.
цитирай
2. vitalian4v - !
01.12.2020 21:45
elizabethborislavova написа:
За щастие. За щастие има страшни язви и скоро след тях - Възкресение. Хубавото.


Разбира се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 353924
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031