Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2020 15:15 - Древните миграции
Автор: bulgares Категория: История   
Прочетен: 1791 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 14.11.2020 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Напоследък се оформиха ожесточени спорове за древните миграции по нашите земи. Който ми преглежда постовете тук знае, че съм ожесточен привърженик на летописите. За съжаление те са крайно ненадеждни при описание на миграциите. В древността едва ли някой е направил статистика и за една миграция, а това което е написано е крайно необективно и емоционално. Нещо написано дори днес, че към САЩ от България има огромна миграция от наша гледна точка с хилядите български човешки драми, след два реда математически изчисления трябва да бъде определено като „незначително“ за промяна на етническия състав на САЩ.  Счита се, че Великото преселение на народите е към 500,000 срещу над 42 милиона население на Римската империя и това ако е вярно, средният й жител  едва ли е забелязал дори с просто око промяната.  

Атила може да е дошъл и от Волга и от Сибир или дори Камчатка, но той не е водил цялата войска със себе си, а я е събирал по пътя, като най-накрая вероятно са се присъединили и многобройните гети, които са водили тук 400 години за свободата си.  Няма как от летописи описващи основно Атила да съдим колко хуни е довел той и с какъв процент е променил състава на местните траки, живели по тези земи от хилядолетия.  

И как да решим проблема? Археологията може да ни даде точни и надеждни данни, но да търсиш археологически разкопки не е като да си приготвиш в лаборатория хубава представителна извадка за някакво статистическо изследване. И все пак си мисля, че историците трябва да изстискват докрай възможностите и на някои прости физически закони.    

Всеки историк може да си припомни, що е Дифузия – хаотично движение, процес при който субстанция с по-висока концентрация се смесва с по-ниска. Дава ли ни нещо това?  Да, дава ни. На първо място може да изкажем две прости твърдения:  
1.Процесът става винаги най-масово по най-краткия път  
2.Посоката е винаги от високата към ниската концентрация.
 
Забележете, че тук изобщо не говорим за хипотези и предположения, а за нещо ДОКАЗАНО с надеждност 100%. Горните две твърдения се доказват с Теория на вероятностите и на тях може да се осланяме толкова спокойно, колкото и на Питагоровата теорема.    

Нека сега, като обяснихме що е дифузия се запитаме 2-3 исторически въпроса.

1.Възможно ли хомо сапиенс, появил се в североизточна Африка преди 100,000 години да е мигрирал от север на Черно море, при положение, че само преди 10,000 години Босфора е бил суша? Възможно е само, ако е имало нещо което да наруши железните правила на дифузията, но нищо подобно засега не ни е известно. Разбира се като при всяка дифузия, е имало хора които са достигнали до Балканите и по най-дългия път, възможно е при едно на милион дори някой да е отишъл в Америка през Камчатка, да се е върнал докато и там още е било суша и да е дошъл на Балканите. Възможно е също да пропускаме някои неща или да има неща за които още не знаем. Може ли да твърдим, че войните са играли значение както днес? Едва ли. Може да открием много разлики – като на порядък по-ниска населеност, целите на войните са били повече грабителски, имало е бежанци, но сигурно избягали на момента и едва ли знаещи и къде отиват и които пак могат да се опишат с хаотично движение и т.н. Може да погледнем и добре документираните воини в световната история – при толкова много, няма май нито една която да е променила основно местния етнически състав. В крайна сметка, войните са се водили основно не за избиване на местното население, а за подчиняването му, ограбването му и експлоатацията му, при което завоевателят като загуби властта то си остава същото. Какво друго може да се е случило с траките при разпада на Римската империя? Нищо. Климатът и болестите са имали сигурно много по-голямо значение за масите от войните, но и болестите при толкова рядко население едва ли са били определящи. При Деянията на Димитър Солунски се описва жестока чума в Солун.  Как да се разпространи тази чума из цяла България, като не е имало транспорт, движение и контакти както днес? Тъпотията как чумата е уморила траките, които стояли встрани, пък славяните които са били в контакт с чумавите, няма да я обсъждаме тук – тя е като всеки идиотизъм на Панславизма.      

2. Възможно ли е да имаме процес на дифузия, или миграция на хора от места като Алтай, където и днес нормален човек не може да вирее към най-плодородната част на света за времето си? Ние все пак сме граничели с Плодородния полумесец. Очевидно е възможно само в главите на хора, които считат, че в историята са могли да се случват процеси, противоречащи на основни физически закони. Възможно ли е войските на Кубрат, който не е оставил никакви веществени следи, при което и да е имало някакви българи около Фанагория статистически може да ги пишем нула, да проникнат в най-гъсто населения свят? Дори и да зачеркнем ония диваци дето са събирали мед по Волга през 9-ти век и ги наричаме волжски българи, това няма как да стане физически.      

3.Историците обичат да говорят за миграции на висока скорост. Просто за да са интересни. История от вида „нищо не се е случило 200 години“ не е много интересна. Да, но миграциите на човека към Европа, Австралия и Америка са се случвали много бавно. На графиката по оста на времето може би е най-уместно да се сложат деления през 10,000 години. Една конница на Аспарух колкото и вълшебна да е тя, трудно би изменила етнически състав на население формирано за хилядолетия само за два месеца. Това е абсолютна утопия и такъв случай едва ли има някъде в добре документираната човешка история. Аспарух просто си е бил тук преди войната с Погонат и е предвождал огромна войска, добре подготвена и със самочувствие след победите й първо като част от войските на Атила, а после при река Цурта и т.н.      

Естествено тези разсъждения с помощта на физиката не могат да ни дадат отговори колкото ни се иска. Но твърде скоро ДНК генеалогията ще ни даде много отговори, много надеждни и с количествени оценки.



Гласувай:
6



1. leonleonovpom2 - Не е само физика процесът Булгар...
14.11.2020 16:15
Не е само физика процесът, Булгарес
Има приказка- пари, при пари отиват Многото пари от пълния джоб не преливат в празния, нали Обратно-Стотинките от полупразния джоб като привлечени от магнит отиват в пълния
Движението от по-гъсто населени към по- рядко населени места е характерно ,когато се изчерпят хранителните ресурси Именно те притеглят хората от по-рядко към по- гъсто населени места Ако няма препитание, за какво да ходиш в Индия, нали така ?Ама имало повече хора? Не е достатъчно От Белгия няма поток от хора към Гоби например Освен ако са луди?
Да и Атила Уведомяват го, че ИРИ е изчерпала запаса от злато, да не си губи времето тук, да отива на запад! Там имат злато Той е достатъчно умен и зарязва ИРИ Отива на запад, не защото има повече хора там, а има пари! Каквито и да са ,хуните не са човекоядци!
Защо хората бягат от това райско място- България?Не защото е гъсто населена, а защото е на път да стане аД?
Хората в древността са търсели закътани места и заради сигурността си Може условията да са лоши, поминъкът -оскъден, но пък се защитават по- лесно!Германците са живеели в блатисти гори, оттам названието- немус! Горски човек!
цитирай
2. bulgares - Както съм посочил
14.11.2020 17:41
2.Посоката е винаги от високата към ниската концентрация.
Това е всъщност определението за Дифузия, което малко съм разбил.
И ти какво, обясняваш ми с други думи, че това е така.

Аз твърдя, че световните миграционни процеси могат да се описват с Дифузия - напълно хаотични са, което пак ми го повтаряш с други думи и хората от Африка са стигнали до Америка или Австралия ако щеш все по този закон. Ако не съм прав, че е по този закон, кажи по кой. Те са си нямали и понятие какво е било тук и какво е било в Америка за да го обмислят предварително. Просто са ставали сутрин и са тръгвали да търсят храна на 100% случаен принцип. Това не ти е днес да вземеш брошура и избереш до къде да летиш. Движението на парите не е хаотичен процес и джоба няма да ти се напълни просто ако само чакаш. Парите дори не са създадени от природата.

Иначе всеки математически апарат трябва да се използва много внимателно и да проверяваме по 10 пъти дали имаме право да го използваме. Аз много се ядосвам днес за КОВИД да слушам всякакви учили недоучили, дето твърдят, че ако една муха може да премине през прозорец 100 пъти по-широк от нея и един вирус ше може да премине през дупката на маска 100 пъти по-широка от него. Ама няма такива неща в математиката! Първо доказваш, че имаш ЛИНЕЙНА зависимост и чак тогава може да покажеш колко си добър по математика и можеш да делиш и умножаваш по 100! Това, че една муха и колко мухи ще преминат през прозореца изобщо не ни дава основание да твърдим, че вирусите ще преминават през маската като мухи през прозорец. Тук говорим и за физика на флуиди, а не на твърдото тяло и ако идентифицираме (точно така се казва) двата диференциала описващи двата процеса, те може да нямат НИЩО общо на външен вид. Ако не си ме разбрал, разбери просто да си носиш маската и не слушаш полуграмотни хора.
цитирай
3. dobrodan - Добре :). Имаш ли физично обяснение на Аркаим, Харапа, Мохенджо Даро,
14.11.2020 17:44
Стоунхендж, всякаквите му там менхири и долмени?
Като пиша за българската цивилизация, имам предвид последната, тази, в която живеем и днес. Какво е било преди 100 000 години е ултра интересно, може след време да поизвадя някои неща на бял свят.
цитирай
4. bulgares - Е не
14.11.2020 17:55
Физиката няма възможностите на баба Ванга, Нострадамус, пък и на къде по-прости идиоти като проф.Златарски и 22 годишния Иречек, та ако ще и в тандем да ги сложиш. Но тя си има своето място в науката и може да я използваме ефективно когато ни се отдаде шанс.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Булгарес, аз не твърдя, че пресе...
14.11.2020 20:10
Булгарес, аз не твърдя ,че преселението е в посока от по- високата ,към по- ниската концентрация или гъстота на населението Затова ти давам и пример-че от Гоби могат да се преселят в Белгия, но от Белгия в Гоби-абсурд
То зависи изключително от икономически интереси, от промени в климата, така са се преселили тюрките от Тюркменистан в ИРИ. И пренаселеността е фактор, но не единствен и определящ!
цитирай
6. bulgares - започвам да се повтарям
14.11.2020 22:26
Виждам, че дефиницията на дифузия в българската Уикипедия включва едва ли не само топлинни процеси и е много по-зле както винаги от английския вариант, при който се отбелязва, че може да имаме и "дифузия на хора" , а самата дума дифузия идва от латинската "разпространение". Отбелязвам го за да не си помисли някой, че се правя на оригинален със собствено измислени идиотизми.

Вече отбелязах, че дифузията може да бъде водещ фактор при миграцията, да е единствен фактор или второстепен и дори петостепен. Смяташ ли че хора от Гоби могат да променят етноса на белгийците? Ами няма концентрация на хора в Гоби и по нашия модел това няма как да стане. Естествено концентрацията на хора в самото Черно море е нула и такава ще си остане сигурно още дълго, въпреки високата населеност около него, но има ли практическо значение да обсъждаме тези случаи?

Моделът на дифузията ни помага да преминем към математика при миграцията с плюсовете от това, да не се лутаме хаотично, а да разберем по-добре причините за доста миграции, да се опитаме дори да ги оценим количествено и да отхвърляме за секунди твърдения като това, че безлюдни области като Алтай или Фанагория могат да променят състава на фрашканата Европа и то само за два месеца. Според мене такива важни миграции като тези в Америка и Австралия могат да се опишат изключително точно с дифузия тъй като имаме 100% хаотично движение и липса на други съществено влияещи фактори.

И направо не ми говори за миграцията на сега наречените "бежанци". Тия индийски маймуни са вече поне 3-4 милиарда. Нютон нарича в закона си за дифузията разликата в градиентите "сила". То си е и сила, въпреки, че се формира статистически и е малко по-особена. Та тази сила ще ни смачка буквално за дни ако се отприщи и аз ставам луд като си мисля за това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgares
Категория: История
Прочетен: 126653
Постинги: 41
Коментари: 207
Гласове: 255
Архив