Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2018 16:52 - Волжка България
Автор: bulgares Категория: История   
Прочетен: 5458 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 14.02 01:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Чували и сте за Волжка България? Вероятно малко. Така и трябва. Защото ако чуете още малко, ще разбете, че такова нещо никога не е съществувало и няма вече да бъдете "правилен" човек според някои.
 
Дълго време, някъде 19-ти и 20-ти век е разпространяван слуха в България, че българите дошли от Волга. На някой "етимолог" звездите са му проговорили, че буквите "Б" и "В" са близки и може да ги пишем, че са  се променяли с времето една в друга, както и буквите "Ъ" и "О". Та "Бълг" идвало нееднозначно от "Волг" и това доказвало неоспоримо, че "болгарите" идвали от Волга. Което пък съвсем случайно доказвало, че ние сме малко руско племе и никога не трябва да забравяме кой ни е големия брат. И се намерил дори някой си хан Котраг, който бил син на хан Кубрат и се почнало с едни надстройки на тази измислица, които "доказали неоспоримо" откъде идват българите.
 
В един момент обаче доста хора разбрали, че река Волга се е наричала преди това Ател, Итил или Идил. И казали историците "Ще се измъкнем тихичко от този гаф, пък който не разбере как се е казвала Волга преди това и си вярва, че българите са дошли от Волга нека да продължи да си вярва. Няма нищо лошо в това българите да знаят,  че са по-малкия брат на руснаците".  

Днес ако отворите Уикипедия за Волжка България ще видите, че "Първите данни за Волжка България дължим на арабските географи от IX век". От 660г когато въпросния хан Котраг я е създал до 9-10 ти век нямало нищо?! А как са достигнали до годината 660 и името на Котраг по-добре не питайте. Неоспоримо, хора живяли по тези земи са приели исляма от арабите през 922 година когато владетел им е бил емира Алмуш. По това време там са се скитали арабски географи като Ибн Фадлан, които са говорели арабски. Мохамад Ибн Фадлан нарича тази територия на саудитски Ал БАЛкарийа. Звучи досущ като България. Остава да докажем, че двете думи имат нещо общо и смислово ама не става. Думата БАЛ в турските езици означава ПЧЕЛЕН МЕД или СЛАДЪК. Казахстанска организация на пчеловъдите се нарича БАЛар, а филма Сладък Живот на турски се казва Дели БАЛ. През 10-ти век там са живеели хора които са събирали пчелен мед от горите и са го изнасяли по Волга. Тези хора изобщо не са приличали на нас, били са доста примитивни и са нямали почти никакви общи обичаи с нашите. http://e-sustnost.com/2016/04/19/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B6%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8/  

В предишните постове дадохме сигурни докакателства, че във Фанагория не е имало никакъв хан Кубрат с петима сина пред които е чупил някакви съчки. Естествено, след като Кубрат е измислица, значи и синът му хан Котраг е изислица.Много историци като проф.Георги Бакалов и проф.Божидар Димитров са били наясно с това и започнаха да търсят произхода на българите някъде по Иран и Афганистан, макар и без изразени успехи. Ако бяха потърсили произхода ни тук в самата България вероятно щяха да имат повече успехи. 

Някои казват, да ама синът на Кубрат хан Алцтек е съществувал. Защотото го има в Уикипидия. Няма да оспорваме надеждността на Уикипедия, само ще заявим, че това там не сме го писали ние, въпреки че в Уикипедия често всеки може да пише каквото си иска.  В Хрониката на Марцелин пише ясно за 548г "Iohannes magister militum in Campania praedans Gothos nonnullas liberat senatrices. qui postea patitur noctumum Totilae superventum Bulgarum suorum proditione."   Или "Началникът на войската Йоханес като нападнал готите в Кампания (област в Южна Италия), освободил много жени на сенатори. После той бил подложен на нощно нападение от страна на Тотила, поради предателството на своите българи." Значи българи са живели и в Италия много преди хипотетичото раждане на Кубрат и Алцтек. Или пък Алцтек е отишъл при тях сам през 7-ми век и им е казал "Аз съм вашия хан", пък те са му казали "Ние сме твоите българи"?  

На някои това може да им изглежда като шега, но въпроса съсвсем не е безобиден. Днешните ученици като учат подобни небивалици и си казват "Това ли е наука, дето аз и без нея мога да си мисля по-логично? Науката от политиката ли зависи? Ако това е наука, я по-добре да си пусна аз една чалга и да си остана прост".  


Тагове:   Кубрат,   българи,


Гласувай:
6
21. deleted-4udovi6teto - Да.
29.11.2018 18:00
Логично.
Чу
цитирай
2. barin - Здравей, bulgares. Според напи...
01.12.2018 06:45
Здравей, bulgares. Според написаното излиза, че Волжка България не е имало никога. Не съм съгласен с това. Има я писана от Нуретдинов, който е от този регион. През 1223 г. се е състояла битката при Самарская Лука между българи и монголци, завършила с българска победа. Известна е като 'Овнешката битка". Има писано за Кубрат в "Именник на българските канове", в "Джагфа тарихи" също, но този източник не е надежде и мнозина го отхвърлят. Не вярвам някой да повярва, че Волжка България и Котраг не са съществували, а са измислица. В руските изочници я има, както и пише, че през 922 г. приемат исляма. В Wikipedia също ги има, като списъка на владетелите съм го писал аз и съм посочил източниците, откъдето е взет, но останалото не е от мен. Паисий Хилендарски като не пише за Тервел в "История славянобългарска" не значи, че Тервел не е съществувал. Срещнах и такива писания на няколко места. Не трябва да се отрича всичко, за корето са малкои сведенията. За Волжка България имаше няколко доклада на историческите конференции във Варна и Стара Загора, на които присъствах като слушател. За Алцек единствено има съмнения, защото малко пише за него. В надпис Тервел пише, че на носоотрязания император не повярваха моите вуйчовци от Кесинийските полета. Забележете, че вуйчовци е в множествено число, значи Кубер е бил още жив през 705 г., а сигурно е имало и още някой. Има изследвания от Георги Владимиров и Христо Маджаров за българите преди Аспарух, чийто книги съм чел.
Поздрави!
цитирай
3. bulgares - Здравей barin. Какво може да ти д...
01.12.2018 15:40
Здравей barin. Какво може да ти докаже битка от 1223г нещо за хан Кубрат и хан Котраг? Не може да ти докаже абсолютно нищо. Тоя пък Нуретдинов или Нурутдинов пише несвързаните си глупости си едва след 1970г и успява да ги издаде по времето на Елцин. Е това ли трябва да приемаме за първоизточник и доказателство? Пайсий може да не е писал за Тервел, но Тервел знаем, че го е имало от много други първоизточници, а за Волжка България нямаме НИТО ЕДИН първоизточник. Само някакви измишльотини на етимолози на база как им звучали букви като Б, В и подобни. И приказката на Теофан, която няма как да не е измислица.
цитирай
4. iliyanv - За да помогнеш на barin
02.12.2018 12:33
звъни на тел. 112.

Истината:
http://iliyanv.blog/history/2016/02/01/kak-biaha-izmisleni-voljkite-bylgari-hronologiia-i-tehnologi.1426594
цитирай
5. shtaparov - "Волжка България" наистина ...
02.12.2018 12:54
"Волжка България" наистина е доста хипотетично явление но това не значи,че не е имало Българи при Волга. Българи впрочем и сега има там но те не живеят в средното й течение,където ни пращат тюрколозите а живеят по долното течение на реката,значи на юг от Самара и Татарстан. Шокиращо за тюрколозите е че тези Българи говорят същия език като нашия,макар да е малко диалектен и никога от никъде не са се преселвали,поне в последните 2000 години. Но те не са само около Волга разбира се- има ги и в земята между моретата Черно и Каспийско,около Кубан и Азовск,по бреговете на Украйна и около Азовско море. Те не са преселници от тука,макар да говорят тукашния език а са там от времето на Курт (Кубрат) и Аспарух което говори,че не Българския език е "славянски"- "славянския" език е Български,включително и "руския"! Езикът е едно,народът е друго- както мексиканците говорят испански без да са испанци,така и русите говорят Български,без да са Българи. Различията,които виждаме днес между "руския" и Българския са били много по-малки в древността и са били схващани като диалектни различия- не като езикови.
цитирай
6. bulgares - Да, така е
06.01.2019 01:44
shtaparov написа:
Езикът е едно,народът е друго- както мексиканците говорят испански без да са испанци,така и русите говорят Български,без да са Българи.


Българският език се е наложил в Русия с църквата, без преселение на хора - обяснено е как с документи от академик Лихачов. След 1878г знаем пък как много руски думи са навлезли в българския без да има преселение на хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgares
Категория: История
Прочетен: 38727
Постинги: 15
Коментари: 133
Гласове: 42
Архив